Education

This building provides 18 laboratories, preparation rooms, offices, a multi-use resource space which can double-up as a lecture room and ancillary accommodation over three floors.

The new building has been designed to achieve a BREEAM ‘Very Good’ rating and features a roof covered with photovoltaic panels.

The science block forms a visual and physical link from the sixth form centre to the main school.
Sharnbrook Upper School, Bedfordshire
New Science Block
We have been involved at Staverton School since 2004 when the first element of a three-phase masterplan was begun.

Phase one was completed in 2005 to address some of the immediate space and function problems experienced at the school and to provide a new entrance and administration facilities. This phase also took into account the possibility of decanting existing accommodation in the future to facilitate the later phased work.

Phase two was completed in 2010. It provided the school with a much needed stand-alone sports hall featuring a 'green' sedum roof and air-source heat pumps. This second phase acts as the enabling works to progress to the final phase in the future and equip the school with a new classroom and refurbished teaching spaces.
Staverton CEVA Primary School, Daventry
Three Phase Masterplan
In 2010 Martindales completed a project within the Haringey Building Schools for the Future programme. This project comprised the complete reconfiguration and substantial extension of an existing 1960s single-storey building serving as a centre for students with behavioural problems.

The project provided eight new classrooms for small teaching groups, a music room with recording studio, an internet café-style IT suite, a teaching kitchen, a technology room and a dining area as well as all the required ancillary accommodation.

Given the nature of the students using the centre and that of the surrounding area security was a principal concern during the design. Access throughout the centre is controlled by swipecard and specific zones can be ‘locked-down’ if required.
Haringey Schools BSF
Young People's Centre
Martindales have carried out a feasibility study for the redevelopment of All Saints School in Peterborough. The proposals involved the complete re-building of the school to allow for an increase in pupil numbers and provide the full suite of accommodation required by a modern primary school. The design focused on providing a strong community within the school to enhance the leaning experience and provide flexible spaces which could follow the pupils progression through the school.
All Saints School, Peterborough
Feasibility Study
Martindales have completed two projects at Sir Harry Smith Community College since 2007. The first was a Resource Centre which provided a large multi-use space suitable for quiet study, teaching or large assemblies.

In 2009 we completed our second project at the school; a new Sixth Form Centre. The new building was constructed as a self-sufficient unit with its own boiler room, entrance and toilets. As a result it can be used by community groups outside school hours and independent from the operation of the school. The main space in the building can be configured in a number of different ways to suit a wide variety of user groups.
Sir Harry Smith Community College, Peterborough
New Sixth Form Centre
The existing barrel-vaulted Abbey Lane Children's Centre consisted of three open plan multi-use areas which lacked definition and ancillary accommodation such as adequate toilet facilities and specialist learning areas.

The works both refurbished and extended the existing accommodation to provide two dedicated nursery areas, a creche and break-out spaces. The addition of quiet areas, a sensory room, meeting and training facilities, new washrooms and a reworked administration area completed the project.

The scheme also benefited from a new water garden and outdoor play equipment for the children to enjoy.


Abbey Lane Children's Centre, Newham
Extension and Refurbishment
This project was carried out as a design-and-build contract on behalf of the London Borough of Hammersmith & Fulham. The principal facilities created are a main drama room, green room, lighting gantry and changing rooms. There are also new technology rooms as part of this project.

The building is naturally ventilated via roof mounted wind-catchers, and it includes solar water heating and a sedum room.

Henry Compton School, Fulham
New Drama Suite & Technology Rooms
We worked in partnership with Davis Langdon and SDC Construction on a range of design-and-build projects at Sharnbrook School.

The principal elements of the works were the construction of a new two-storey dining block, an extension to the school reception and foyer space, the conversion of part of the school into a secondary dining facility and the creation of a new library.

The conversion work also involved the decommissioning of out-dated ventilation plant and the introduction of natural ventilation within the work areas.
Sharnbrook Upper School - Academy Funding Projects
Sharnbrook Sharnbrook Sharnbrook
Lanchester Building, Watford
Construction works at the Lanchester Building, Watford were completed in October 2014.  The project transformed the former redundant West Herts College Building into a new two form entry primary school with nursery.  The works comprised the construction of two new stairwells and the total refurbishment of the existing building.  Internal refurbishment works include the demolition of part of the second floor slab to create a new school hall, the complete installation of mechanical and electrical services, a school kitchen, new incoming services, replacement high performance windows, internal remodelling, refurbished and new toilet accommodation, replacement lift and complete redecoration and provision of fixed furniture and fittings.  Martindales provided project manager, lead designer and CDM C services for this project.  Project Construction value is £3,500,000.
Bushey Academy
A refurbishment works project at Bushey Academy has recently been completed.  Martindales led the design team to bring the redundant Grand Hall at The Academy back into use.  The works included for providing a completely new heating system, new upgraded lighting and power supplies, reconfigured toilet facilities, internal redecorations, exterior fabric cleaning and building fabric repairs.  The project was delivered to both a tight programme and budget.  Works were carried out during July, August and September 2014.

Design and Build