In 2007 Martindales were successful in winning the commission to design a new 138-bedroom undergraduate accommodation building located on the campus of Homerton College, Cambridge.

Martindales, via a close working relationship with Cambridge City Council, created a successful design solution which met the client's operational needs as well as the Council's requirements.

The building is constructed largely of concrete panels manufactured off-site, and provides a high standard of student acccommodation. The bedrooms are en-suite and are fitted with bespoke furniture giving ample storage space. All the rooms are provided with the latest IT services.




Homerton College, Cambridge
South Court
Martindales designed a new 64 unit keyworker building at Homerton College.  In this case the keyworkers are postgraduate students and research fellows.

On the first three floors the design is generated by forming a cluster of five en-suite study /  bedroom 'flat' modules around a kitchen and social space; each module has its own front door.  The fourth storey houses four self-contained research fellow flats.

The new bedrooms are designed to the highest standards with bespoke fitted furniture giving ample storage space. All the rooms are fitted with the latest IT equipment. The shower rooms are manufactured off-site giving total quality control to the design team and the client.

Martindales ensured that a fully functioning sample bedroom was designed at the start of the project as a datum for build quality and to ensure full participation and understanding of the design by all the members of the College.



Homerton College, Cambridge
    Harrison House

Higher Education

Martindales designed a new two-storey extension wing to the college’s existing conference facilities housing two seminar rooms on the ground floor and a large conference/meeting room on the first floor. The extension was linked both to a refurbished reception area and to the college corridor network.

The new extension was designed as a thoroughly modern building with a steeply-pitched stainless steel roof and steel windows while fully in keeping with the historic college context.
Homerton College, Cambridge
Ibberson Building Conference Centre
The existing college bar and buttery (dining area) was enlarged and completely upgraded. This project involved re-fitting the existing kitchens and provision of a new cellar to serve the bar.

The buttery is formed of two distinct character spaces. As one enters the room the space has a slightly dark, intimate feel with leather sofas, carpets and dark, strong wall colours. Beyond this area the space opens out into a very light, airy space with a double-glazed pitched roof over the serving area and bar. Here the finishes are more modern with studded rubber flooring, painted plywood chairs and subtle lighting.
Homerton College, Cambridge
College Bar and Buttery

The new combination room functions as a common room for all the college staff. It was formed by the conversion of a listed Victorian gymnasium. This room is located alongside the main college corridor and is adjacent to the conference centre. It also has two sets of double glazed doors which open onto the college lawns.

The conversion retained the sprung timber floor of the gymnasium as well as some of the original wall fittings. martindales not only detailed the conversion but we also carried out the interior design, including the selection of furnishings, furniture and fabrics.

Homerton College, Cambridge
Combination Room
The Fellows Dining Room was completely upgraded including the provision of new services, renovation of timber flooring and panelling, a wheelchair access, provision of fire exits and new furniture.
Homerton College, Cambridge
Fellows Dining Room